Cuby & The Blizzards
Daniël Lohues neemt eerste exemplaar van Back Home van Harry Muskee in ontvangst (09-06-2011)
Op 10 juni a.s. wordt Harry Muskee 70 jaar. Ter gelegenheid hiervan organiseert de Provincie Drenthe een informele bijeenkomst in Café Hofsteenge te Grolloo. Tijdens deze bijeenkomst zal Harry Muskee het eerste exemplaar van zijn nieuwe boek Back Home overhandigen aan Daniël Lohues.

Harry Muskee is in de jaren uitgegroeid tot een icoon van de blues in Nederland.  Zijn  verjaardag is  een mooie aanleiding om de oogst van meer dan veertig jaar bluesgevoel samen te brengen in een boek. Heel veel mensen kennen zinnen van zijn songs, maar niet eerder zijn de teksten van hem integraal gepubliceerd. Voor dit boek heeft Harry zestig nummers geselecteerd en verwerkt.  

Vanaf de eerste single, Stumble and fall in 1965, is Harry Muskee de vaste tekstschrijver van Cuby and the Blizzards. Zijn eerste teksten kenmerken zich door opgekropte gevoelens,  die emotioneel onder woorden worden gebracht. Niet de technische kwaliteit van de tekst is belangrijk, maar het gevoel waaruit het lied ontstaan is. En dat gevoel gaat terug naar de blues van de negers uit de Mississippi Delta,  zoals die via de Amerikaanse radiozenders in Europa tot Harry Muskee kwam. Zijn reizen naar Amerika inspireren hem later tot teksten over de huidige situatie in dat land. Vooral de positie van de negers en de oorspronkelijke bewoners, de indianen, trekt zijn aandacht. Van ‘Nederblues ‘ wordt het ‘global blues’.  Steeds blijft hij stem geven aan mensen in verdrukking. De gewone man. Hij geeft op een onnavolgbare wijze uitdrukking aan zijn bluesgevoel.

Rudy Leukfeldt (fotograaf) heeft met zijn foto’s een extra dimensie aan de songteksten toegevoegd. Rudy volgde jarenlang niet alleen als fotograaf de gangen van Harry Muskee, maar werd ook bevriend met hem. Hij reist, in navolging van Muskee, naar de Mississippi Delta en volgt ook Route 66. Zijn leven volgt het spoor van de blues.

De foto’s in het boek maakte Rudy Leukfeldt speciaal bij de nummers en geven uitdrukking aan het bluesgevoel dat uit de teksten spreekt.